Změna dispozice panelákového bytu 3kk na 4kk

Přání klienta

Majitelka bytu o velikosti 3kk si nevěděla rady s úpravou dispozice bytu, aby mohl mít dospívající syn i dvanáctiletá dcera každý svůj samostatný pokoj. 
Druhým velkým problémem byla kuchyně. Původní opravdu malinká kuchyňka byla vpasována do výklenku realizovaného při částečné rekonstrukci předchozími majiteli tak, že nešikovně ubírala z prostoru chodby.
Návrh rekonstrukce koupelny bylo třetím problémovým bodem. Za čtvrté pak vymyslet, kde by bylo vhodné vytvořit úložné prostory, které i v tomto bytě jako obvykle chyběly.

Řešení

Navrženými stavebními úpravami jsem dosáhla změny dispozice z 3kk na 4kk a mohl tak být realizován nápad, kdy místo původní malé pracovny vznikl samostatný dětský pokoj pro syna s vlastním odděleným vstupem z chodby bytu.
Velkou výhodou bylo umístění bytu v přízemí podsklepeného panelového domu, což umožnilo posunutí nově navržené kuchyně dále od instalačního jádra, neboť kanalizační potrubí od dřezu a myčky bylo možné napojit pod stropem suterénního podlaží. Vznikla tak prostorná přímá kuchyňská linka s navazujícím jídelním stolem a obývacím pokojem.
I koupelna doznala změn. Díky posunutí příčky koupeny a otočení WC o 90° je nová koupelna prostornější. Při osazení posuvných dveří do stavebního pouzdra nedochází ke kolizi se vstupními dveřmi do bytu.
Dále jsem navrhla posunutí příčky u původního dětského pokoje, čímž se sice místnost zmenšila, ale na chodbě přibylo místo pro vestavěné skříně.

Fotogalerie