Rekonstrukce podkrovního bytu

Přání klienta

Příchodem malého dítěte se mladé rodně změnily nároky na užívání menšího bytu o ploše 60m2. Pro fungování rozrůstající se rodiny v podkrovním bytě 2+1 vzešel logický požadavek majitelů - vytvořit dětský pokoj pro 1 až 2 děti.

Velkou výzvou bylo najít místo pro druhou koupelnu se sprchovým koutem, aniž by zabírala větší prostor už v beztak malém bytě.

Řešení

Přeskládat dispozici bytu pro mne nebylo složité. Dispozičně a prostorově vše pěkně vycházelo. Místo současné kuchyně mohou mít rodiče útulnou ložnici s vlastní koupelnou. Děti svůj dětský pokojíček (původní ložnice rodičů) a v prostoru poměrně velké chodby může vzniknout druhá koupelna se sprchovým koutem.
Společná místnost kuchyně a obývacího pokoje má pouhých 182, proto je nutné mít vybavení v prostoru perfektně rozvržené a variabilní. Jednoduchý pojízdný kuchyňský ostrůvek rozšiřuje pracovní plochu a může být zároveň i barovým pultem. Při návštěvě širší rodiny a potřebě více míst k sezení u rozkládacího jídelního stolu, se navrhovaný mobilní kuchyňský ostrůvek jednoduše odsune stranou.
Omezujícím prvkem jsou skryté vazné trámy krovu vedoucí těsně nad podlahou v rovině příček mezi místnostmi. Ty odstranit nelze, musí se proto překračovat po několika nově osazených schodišťových stupních. Pro mladou rodinu není takové řešení zatím problémem.

Fotogalerie